Salacgrīvā notikušas pirmās aktivitātes projektā Ēdīsim Latvijas zivis. To īsteno biedrība Jūrkante sadarbībā ar kolēģiem no Kurzemes piekrastes – Partnerību “Laukiem un jūrai” un vadošo partneri – biedrību “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija”
Ieceres mērķis ir veicināt piejūrā dzīvojošo jauniešu izpratni par Baltijas jūras zivsaimniecību, zivju pārstrādi, šo produktu nozīmi uzturā, pilnveidojot zināšanas un prasmes zivju ēdienu pagatavošanā. Biedrībā “Jūrkante” projektā plānotas piecas nodarbības, no kurām maijā notika divas. Liepupes vidusskolas 6.–8. klašu skolēni to, cik dažāda var būt no zivīm ražotā produkcija, uzzināja sarunā ar mājražotāju Aigu Baumani no Liepupes pagasta Norkārkliem. Pēc tam Birzgaiļos viņi mācījās pagatavot foreli un to arī nobaudīja. Savukārt 5.un 7. klašu audzēkņi no Salacgrīvas apmeklēja AS Brīvais vilnis ražotni. – Paldies Ligitai Noriņai par interesanto ekskursiju! – teica Jūrkantes projektu vadītāja Dzintra Eizenberga. Pēc tam viņi devās uz Kuivižiem, kur zvejnieks Andris Skuja jauniešiem stāstīja par savu arodu.Izvizināja jūrā, parādot kur tā reņģe tiek ķerta – stāvvadus. Pēc tam viņiem bija iespēja arī nobaudīt kuivižnieka gatavoto leģendāro zivju zupu. Dz. Eizenberga pastāstīja – nodarbībā redzētais stiprinājis pārliecību, ka skolēni jāiepazīstina ar Latvijas produkciju un viņiem jāmāca to novērtēt. Atklājies, ka daudziem jaunās paaudzes pārstāvjiem ir šaubas, vai zivis vispār ir ēdamas. Ne viens vien bija jāpierunā tās nogaršot. Dažs, kurš iepriekš nebija zivis baudījis, tomēr saņēmās pamēģināt un beigās atzina, ka tās tiešām ir garšīgas. Par to arī bija vislielākais gandarījums. Jūlijā 15 jauniešiem no biedrības “Jūrkante” piekrastes skolām būs iespēja piedalīties projekta nometnē Mazirbē, savukārt augustā pie sevis jauniešus no Kurzemes uzņems Jūrkante. Bet rudenī plānotas vēl trīs nodarbības, kurās jauniešiem turpinās stāstīt par dažāda veida zivju produkcijas gatavošanu un izmantošanu. Viena no tēmām būs arī nēģi.
Linda TAURIŅA un Dzintra Eizenberga